Zonnepanelen kopen: wat is belangrijk?

Van plan om zonnepanelen te kopen?

Het aantal zonnepanelen neemt snel toe in Nederland. Eén op de 5 Nederlandse huizen heeft inmiddels al zonnepanelen.

De investering in een zonnestroomsysteem verdien je gemiddeld na 4 tot 6 jaar al terug. Hierna profiteer je van gratis stroom. Zo eenvoudig is het.

Toch snapt MetDeZon als er nog een hoop vragen zijn. Waar moet je precies op letten bij zonnepanelen kopen?

Dat én meer, zoals alternatieven, vind je hier op deze pagina.

Voordelen van zonnepanelen kopen

Er zijn veel voordelen te behalen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Niet alleen profiteert je van het financiële plaatje. Daarnaast doe je iets goeds terug voor de samenleving. Tevens is er weinig werk aan zonnepanelen kopen en onderhouden.

De gunstige aspecten bij de aankoop van een nieuw zonnestroomsysteem laten we hier zien. Dit zijn de voordelen van zonnepanelen kopen voor jou.

De prijs daalt gestaag

De prijs van een nieuwe installatie voor de opwek van zonne-energie daalt steeds verder. Ook neemt het vermogen van een zonnestroomsysteem steeds verder toe. Hierdoor is een zonnepanelen installatie steeds toegankelijker.

Iedereen kan tegenwoordig zonnepanelen kopen. Zelfs zonder zelf geld in kas te hebben. Bekijk hiervoor de alternatieven. Door verschillende subsidie regelingen van diverse gemeenten wordt het nog voordeliger én makkelijker om zonnepanelen te kopen.

Verdienen door terugleveren stroom?

Op sommige momenten wekken we meer stroom op dan dat we gebruiken. Hierdoor kunnen we de overtollige stroom terugleveren. Het terugleveren van energie aan het net levert geld op.

Wanneer je in een jaar meer opwekt dan dat je verbruikt, verdien je dus geld. Toch is dit niet altijd slim. Omdat de prijs van de stroom die je levert lager is dan de stroom die je afneemt, verdien je nooit evenveel terug.

De prijs per kWh is wél hetzelfde wanneer je minder dan (of gelijk aan) je totale verbruik aan stroom opwekt. Ook verschilt de opbrengst van het terugleveren per energieleverancier. Dit heet salderen.

Het is verstandig om précies genoeg stroom op te wekken. Zo bespaar je het meeste geld met een nieuw systeem.

Goed voor het milieu

Zodra je groene stroom opwekt, help je mee aan een CO2-neutrale samenleving. Het doel voor Nederland is dat er in 2030 35 terawattuur (TWh) aan duurzame energie wordt opwekt, volgens de Rijksoverheid.

Dat is genoeg groene stroom voor meer dan 11,5 miljoen huishoudens. Wanneer je besluit om zonnepanelen te kopen, help je mee aan deze doelstelling.

Elektrisch rijden met zonnestroom

Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische auto’s in Nederland. Deze worden allemaal opgeladen via een laadpaal. Deze zijn soms van een energieleverancier, maar deze zijn er ook al voor thuis.

Hierdoor kun je simpel de laadpaal laden met zonnestroom. Rij dus elektrisch van eigen opgewekte zonne-energie!

In 2023 onafhankelijk van de energieleverancier?

Zelf groene stroom opwekken heeft meer voordelen. Doordat je een eigen energiebron hebt, ben je minder afhankelijk van de energieleverancier. Toch gaat dit in 2023 nog niet helemaal op.

Er is nog technologische vooruitgang nodig om volledig onafhankelijk te kunnen zijn. De omvormer (die zonnestroom omzet in transporteerbare stroom) heeft input nodig van de meterkast om te functioneren. Bijvoorbeeld bij een stroomstoring werken de zonnepanelen niet.

Daarnaast is een accu nodig om volledig onafhankelijk te worden van de energieleverancier (‘off-grid’ gaan). Hierin wordt overtollige energie opgeslagen.De accu technologie wordt steeds beter. Ben je benieuwd of een accu voor jou relevant is?

Aantrekkelijk voor het energielabel en de woningprijs

Veel eigenaars van huizen weten niet dat zonnepanelen de waarde van het huis verhogen. Dit komt doordat het energielabel van het huis vaak met een hele letter stijgt.

Op de website van de Rijksoverheid energielabelvoorwoningen.nl kun je een eigen energielabel aanvragen. Hierbij moet je 10 woningkenmerken controleren. Zonnepanelen is hier één kenmerk van. Wist u ook dat bij de verkoop van een huis een energielabel verplicht is? Het energielabel weegt mee bij de taxatie van een huis en bij het aanvragen van een lening door de kopende partij.

De meest getroffen maatregel om het energielabel positief te beïnvloeden is zonnepanelen. 53% van de aanvragers van het nieuwe label heeft zonnepanelen gekocht.

Is het dak geschikt voor zonnepanelen kopen?

Onderstaande punten bepalen of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van een zonnestroomsysteem. Om een duidelijk inzicht van de verwachte terugverdientijd en opbrengst te krijgen kun je de calculator van MetDeZon gebruiken.

Geen geschikt dak of woon je in een huurwoning? Ook dan zijn er ook nog genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld via een gezamenlijke inkoop zonnepanelen via jouw VVE.

Neem contact met ons op, zodat we jouw situatie persoonlijk kunnen bekijken.

Weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Dan helpt MetDeZon je graag. De volgende punten helpen je bij het bepalen of jouw dak geschikt is voor een zonnestroomsysteem:

Hellingshoek

De hellingshoek is de hoek waarin de zonnepanelen op het dak worden geplaatst. 35 graden is een optimale hoek. Het verlies van rendement bij een steile of minder steile plaatsing is klein.

Richting

De richting van de panelen is belangrijk. Zo is een dak dat op het zuiden is gericht het hoogst in opbrengst. Tegenwoordig kan het ook slim zijn om een oost-west opstelling te plaatsen, waardoor uw energieopwekking over de gehele dag wordt verspreid. Hierdoor bent u beter voorbereid op de situatie waarbij salderen niet meer mogelijk is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden

Daken op het (Zuid-)Oosten of (Zuid-)Westen hebben een lagere opbrengst, maar zijn zeker nog de moeite waard. Enkel zonnepanelen gericht op het noorden zijn af te raden, doordat dit de terugverdientijd flink beïnvloedt. Is de noordkant uw enige mogelijkheid? Dan kunt u contact met ons opnemen voor een rendementsberekeningen. Zonnepanelen op het noorden kunnen tot wel 75% van hun vermogen halen.

Stroomverbruik

Gemiddeld genomen is het jaarlijkse stroomverbruik 3000 kWh per huishouden. Dit hangt af van het aantal personen dat in het huis woont. Ook is het aantal apparaten in huis en de energiezuinigheid van het huis belangrijk.

Kijk voor een goede indicatie op de eindafrekening van 2022 én van de jaren ervoor (2022 was natuurlijk een uniek jaar). Hoeveel stroom heb jij gemiddeld verbruikt? Dat wil je ook gaan opwekken. Een toekomstvisie is goed om mee te nemen bij de aankoop van een zonnestroomsysteem. Gaan kinderen het huis uit of verwacht je juist kinderen? Ga je elektrisch rijden, koken, verwarmen of komt er een jacuzzi in de tuin?

Dan koop je meer of minder panelen naar aanleiding van de verwachte stijging of daling in je energieverbruik.

De vergoeding van overtollig stroom door té veel zonnepanelen neemt vanaf 2025 langzaam af. Hierdoor is het slim om vandaag nog een offerte aan te vragen. Zo kun je nog een aantal jaar maximaal profiteren.

Een inschatting van het vermogen

De panelen die je wilt gaat aankopen hebben een bepaald vermogen. Dit vermogen deel je door jouw jaarlijkse stroomverbruik, om een inschatting te kunnen maken.

Het assortiment van MetDeZon bestaat uit complete zonnestroomsystemen, met allemaal een ander vermogen: 385 Wp, 420 Wp en 450 Wp. Bij MetDeZon zit een omvormer altijd inbegrepen, dus om de capaciteit van de omvormer hoef jij je al niet meer druk te maken.

Het aantal panelen bepalen

Wanneer je een keuze hebt gemaakt in welk type zonnestroomsysteem je wilt, kun je het aantal zonnepanelen bepalen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is te berekenen met de volgende formule: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / vermogen van 1 paneel in wattpiek (Wp)

Voorbeeld
Wanneer jouw jaarlijkse stroomverbruik 3000 kWh is, en van ons een bijpassend zonnestroomsysteem wilt, is de formule als volgt: (3000 x 1,1) / 320 = 10,31

Blauwe of zwarte zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende soorten en kleuren zonnepanelen op de markt. Er zijn polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. De polykristallijne zijn vaak blauw van kleur en goedkoper dan de (vaak) zwarte monokristallijne panelen.

Het kwaliteitsverschil is klein. De zwarte zonnepanelen hebben het meeste vermogen. En zijn eigenlijk het meest voorkomend op de Nederlandse markt.

Veel huiseigenaren kiezen voor dit type zonnepaneel, omdat het rustiger oogt en mooie zonnepanelen zijn.

Welke kleur zonnepanelen je wilt gaan kopen hangt dus af van persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om de maximale opwek per paneel mee te nemen.

Bij zwarte zonnepanelen is er vaak een betere opwek per zonnepaneel. Zorg ervoor dat je voor jouw situatie een goed zonnestroomsysteem laat installeren.

Vraag de adviseurs van MetDeZon om een gratis en vrijblijvend advies voor de situatie bij jou thuis.

Welk type, merk en aantal zonnepanelen kopen?

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen, is het belangrijk om goed na te denken over het type panelen, het aantal, de kwaliteit en de garantievoorwaarden. Hiermee maximaliseer je de duurzame opbrengst van je investering.

Mono- en polykristallijne zonnepanelen

Allereerst is de keuze tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijn silicium heeft een iets hoger rendement, tot wel 22%, maar is ook duurder in aanschaf. Bij polykristallijn zitten meerdere kristallijne structuur, waardoor het rendement iets lager is, rond de 17%.

Maar polykristallijn is goedkoper en heeft de laatste jaren flinke technologische verbeteringen doorgemaakt. De prijs-kwaliteitverhouding van polykristallijn is daarom over het algemeen beter.

Aantal panelen berekenen

Vervolgens is het zaak om het benodigde aantal zonnepanelen te berekenen. Dit hangt af van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik en de opbrengst per paneel. Een gemiddeld zonnepaneel levert tegenwoordig 250 tot 300 Wattpiek (Wp), afhankelijk van het type paneel en de grootte.

Door je verbruik in kWh te delen door de opbrengst per paneel, vind je het benodigde aantal. Rond altijd naar boven af. Meer panelen betekent meer opbrengst, ook als je verbruik lager is.

Merken vergelijken op kwaliteit en garantie

Qua merken en kwaliteit zijn er enkele belangrijke overwegingen. Kies bij voorkeur voor een gerenommeerd A-merk zoals SolarEdge, LG, Panasonic of Jinko. De productgarantie verschilt per merk, maar moet minimaal 10 jaar zijn.

Ook de garantie op maximaal vermogensverlies (bijv. max 20% na 25 jaar) zegt veel over de kwaliteit. Een goede after-sales service en garantieafhandeling door de leverancier is ook belangrijk.

 

Totaal vermogen bepalen

Het totale piekvermogen van de panelen moet goed afgestemd zijn op de omvormers. Veel omvormers hebben een maximaal DC vermogen als input. Als de panelen een veel hoger piekvermogen leveren, loop je verlies en dus opbrengst mis. Schakel hiervoor een installateur in.

Vervangen van oude zonnepanelen

Mocht je oude panelen vervangen, kijk dan goed naar de specificaties van spanning, stroom, formaat, frames etc. De nieuwe panelen moeten compatibel zijn met de bestaande set-up qua aansluitingen.

Ook is het verstandig om panelen van dezelfde grootte en vorm te nemen, zodat ze mooi aansluiten en de bestaande bekabeling kan blijven zitten.

 

Micro-omvormer

Een recente innovatie is de geïntegreerde micro-omvormer in elk paneel. Dit verhoogt de opbrengst, omdat er geen sprake is van mismatch verlies tussen de panelen onderling.

Let wel goed op compatibiliteit met de overige installatie. Niet iedere omvormer kan overweg met meerdere kleine inputs.

Verloop: (laten) installeren en kopen van zonnepanelen

Offerte aanvragen

Voor het aanvragen van een offerte is het handig om het dakoppervlak en het jaarlijkse stroomverbruik te weten. Zo kunnen de adviseurs van MetDeZon een goed advies geven over het aantal panelen en de verwachte opbrengst.

Zelf installeren vs laten plaatsen

Zelf installeren bespaart kosten, maar vergt technische kennis en ervaring. Een professionele plaatsing door MetDeZon is aan te raden.

Aanpassingen elektriciteitsnet

Controleer voor installatie of de meterkast en groepenkast geschikt zijn. Misschien moet de aansluiting worden aangepast. Dit regel je met de netbeheerder. Zij bepalen of de meter moet worden vervangen. De kosten hiervoor hangen af van uw huidige meter.

Informeer ook bij uw gemeente naar eventuele subsidies of vergunningen. Vergelijk verschillende panelen op prijs en specificaties. Kies voor MetDeZon voor garantie en service.

Hét alternatief voor zonnepanelen kopen

Op zoek naar een goed alternatief voor zonnepanelen kopen? Ook daar kan MetDeZon perfect bij helpen.

Het kan zijn dat de bestedingsruimte op de rekening de wensen overlaat. Hierdoor kan zonnepanelen kopen gewoonweg te duur zijn. Dat is begrijpelijk. Daarom heeft MetDeZon een mooi alternatief voor zonnepanelen kopen.

Zonder bestedingsruimte toch mogelijkheden

Het is mogelijk om zonder bestedingsruimte een nieuw zonnestroomsysteem te laten plaatsen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden te bedenken.

MetDeZon heeft de meest gekozen alternatieven van zonnepanelen kopen duidelijk beschreven. Hieronder staat een overzichtelijke samenvatting van de twee opties.

Oplossing 1:
geen eigenaar: wel besparen door huren

Dit is de eerste mogelijkheid voor zonnepanelen zonder te investeren. Het nemen van een nieuw systeem door zonnepanelen huren. Je betaalt per maand een vast bedrag. Hiermee bespaar je gemakkelijk op de energierekening, zonder investering.

Is dit slim? Zitten er adders onder het gras?
Bij het huren van een zonnestroomsysteem zitten er inderdaad verschillende adders onder het gras. Deze legt MetDeZon kort voor je uit:

 

  1. Overname: nadat het huurcontract is afgelopen, kun je de zonnepanelen kopen. Dit is de overname en kost vaak een paar duizend euro. Niet eerlijk, als je al 10 jaar lang huurt hebt betaald. Hierdoor betaal je véél meer voor huren dan kopen.
  2. Contract opzeggen: dit gaat niet zomaar. Alle resterende termijnen moeten vaak worden terugbetaald. Reken dit maar na: 5 jaar lang 60 euro per maand, in één keer terugbetalen. Dat is een smak met geld.
  3. Verhoging van de huurprijs: sommige verhuurders vermelden in de kleine lettertjes dat de huurprijs kan stijgen. Dan is er nog niet eens gesproken over de jaarlijkse inflatie.

 

Dit waren 3 redenen waarom het niet héél slim is om voor dit alternatief te kiezen. Meer redenen weten? Bekijk de pagina over zonnepanelen huren.

Oplossing 2:
wel eigenaar door financieren

De tweede mogelijkheid voor zonnepanelen, zonder zelf te investeren, is zonnepanelen te financieren. Gemakkelijk een nieuw systeem op het dak geïnstalleerd. Hiervan ben je dan wél direct eigenaar. Deze optie is dus beter dan de eerste mogelijkheid.

Hoe werkt dit?

  1. Vraag een eenvoudige financiering aan via de onafhankelijke partner van MetDeZon of via het Warmtefonds.
  2. Betaal in termijnen de lening af. Eventueel kun je de afgeloste termijnen ook weer terug opnemen.
  3. Er is geen afkoopsom: de zonnepanelen zijn direct in jouw bezit.
  4. Flexibele looptijd en verschillende soorten leningen, voor ieder wat wils.

Meer weten?
Bekijk onze pagina over de lening zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zonnepanelen kopen?
In 2023 is het slim om over te gaan tot de aanschaf van een zonnestroomsysteem. Omdat in 2025 de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd, is het slim om nu zonnepanelen te kopen zodat er maximaal kan worden geprofiteerd van de voordelen.

Welke zonnepanelen kopen?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De beste zonnepanelen kun je hier vinden. Welke zonnepanelen voor jouw situatie geschikt zijn vertellen we je graag.

Waarom zonnepanelen kopen?
Er zitten veel voordelen aan zonnepanelen. Zo bespaar je ieder jaar flink op de energierekening en draag je bij aan een energieneutrale samenleving. Bekijk hier alle voordelen van zonnepanelen.

Bij wie zonnepanelen kopen?
Zonnepanelen bestellen doe je bij MetDeZon. Dé onafhankelijke zonnepanelen leverancier met lokale installateurs. Bekijk hier ons assortiment. ook hier de link controleren of die naar de juiste pagina verwijst.

De meest duurzame
keuze in de markt

 


De Volger 6, 1483 GA, De Rijp

Zakelijke gegevens


KVK: 37150857
BTW: NL820685732.B01
Bank: NL97INGB0675572622